Srpski Junaci Srednjeg Veka - Sezona 2

Igrano-dokumentarna serija – 10 epizoda
Premijerno prikazivanje: RTS, jesen 2020.

Reditelj i scenarista: Gordan Matić
Direktor fotografije: Predrag Jočić S.A.S.
Montažeri: Stevan Marić, Aleksandar Popović, Olga Košarić, Marija Kovačina, Dijana Morača, Bojan Simić
Kostimograf: Ivana Nestorović
Scenograf: Jelena Mirković
Masker: Mirjana Stevović
Dizajner zvuka: Vladimir Petričević
Snimatelji zvuka: Goran Štifanić, Vladica Budić
Izvrsni producenti: Jelena Bajić-Jočić, Nedeljko Bajić
Direktor serije: Snežana Mileusnić
Narator i voditelj: Vladimir Aleksić
Narator epova: Tihomir Stanić

 • Synopsis

  Istorija nije istina. To nije iscrpljena stvarnost. Istoriju moramo gledati kao stanovište sa kog jedna kultura posmatra prošle događaje. (Gordan Matić, scenarista i reditelj serijala)

  Nakon prve sezone igrano-dokumentarnog serijala „Srpski junaci srednjeg veka“, koja je 2017. premijerno emitovana na RTS-u, uz odlične reakcije i interesovanje publike i snažan odjek u javnosti, snimljeno je novih deset epizoda, koje će gledaocima doneti malo poznate detalje iz srpske srednjovekovne istorije i baštine. Realizovan u produkciji Telekoma Srbija i izvršnoj produkciji Contrast Studios, ovaj veliki projekat nošen je idejom da se gledaocima svih generacija ponudi svež i atraktivan kulturno-obrazovni sadržaj vrhunskog kvaliteta, po uzoru na popularne inostrane formate ovog tipa, a sve sa ciljem edukacije publike svih uzrasta i očuvanja nasleđa i identiteta srpskog naroda. Svesni važnosti ovakvih televizijskih projekata, producenti su u projektu, uz stalnu autorsku ekipu, angažovali brojne domaće i strane eksperte iz različitih oblasti, koji su svojom stručnošću dali dodatnu vrednost i legitimitet serijalu, stavljajući akcenat na duboko edukativni karakter, koji, pored onog zabavnog, ovaj igrano-dokumentarnog serijal ima.
  Druga sezona serijala „Srpski junaci srednjeg veka“ istorijski obuhvata period četrnaestog i prve polovine petnaestog veka. Kao i u prvih deset epizoda i ovoga puta prepliće se istorijsko, epsko i tradicionalno u pričama o ličnostima koje su odredile sudbinu mnogih naroda i kultura na prostoru Balkana u ovom veoma dinamičnom i turbulentnom periodu istorije. Ipak, ovo nisu samo svedočanstva o njihovim biografijama, već i o tadašnjem načinu života, običajima, tradiciji i uticajima koji su ostali do dana današnjeg.
  Nova sezona „Srpskih junaka srednjeg veka“ donosi priče o istorijskim, ali i izmaštanim likovima. O onima koji su bili predodređeni da postanu “junaci“, kao i onima koji su to postali mačem ili sticajem okolnosti - svakako priče o likovima o kojima nismo dovoljno znali. Junaci novih deset priča biće despot Stefan Lazarević, Đurađ Branković, Jelena Balšić, car Uroš, vojvoda Momčilo, Tvrtko Prvi Kotromanić, Banović Strahinja i Jug Bogdan.
  Realizacija drugog ciklusa ovog igrano-dokumentarnog serijala bila je dugotrajna i temeljna. Snimajući nove epizode, ekipa „Junaka“ obišla je ceo Balkan i posetila lokacije od kojih neke do tada nisu bile zabeležene okom kamere, slikajući mnoge dokumente o čijem se postojanju samo spekulisalo, ali su ih retki zaista videli. Snimalo se na lokacijama širom Srbije, zatim u Hrvatskoj, Crnoj Gori. Pojedini segmenti zabeleženi su i u Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj, Turskoj, Mađarskoj, Bosni i u manastirima Svete Gore.
  Kao i u prvom ciklusu, u ulozi naratora koji publiku vodi kroz priče, biće glumac Vladimir Aleksić, dok će Tihomir Stanić govoriti stihove epske narodne poezije, vešto ukomponovane u priče o junacima. Uz bogate rekonstrukcije istorijskih događaja, u kombinaciji najsavremenije animacije i igranih segmenata sa autentičnim kostimima, oružjem i rekvizitom, gledaoci će moći da uživaju u nesvakidašnjim svedočanstvima o srpskom srednjem veku.
  Specijalni gosti: Branka Pujić
                                     Anđela Jovanović
                                     Savo Milošević