Srpski Junaci Srednjeg Veka - Sezona 1

Igrano-dokumentarna serija – 10 epizoda
Premijerno prikazivanje: RTS, jesen 2017.

Reditelj i scenarista: Gordan Matić
Direktor fotografije: Predrag Jočić S.A.S
Kostimograf i masker: Ivana Nestorović
Montažer: Stevan Marić
Scenograf: Dragan Mićanović
Snimatelj zvuka: Vladica Budić
Dizajner zvuka: Vladimir Petričević
Narator: Vladimir Aleksić
Recitatori: Biljana Đurović i Nela Mihailović

 • Synopsis

  „Srpski junaci srednjeg veka“ je igrano-dokumentarna TV serija realizovana prema ideji glumca i reditelja Radoša Bajića.
  Ovaj televizijski projekat gledaocima donosi malo poznate detalje iz srpske srednjovekovne istorije i baštine. Svaka od epizoda priča priču o životu i sudbini nekog od najvećih junaka srpskog srednjeg veka. Uz obilje ilustracija kako grafičkih, digitalnih tako i kostimiranih, igranih, pratimo priče o Marku Kraljeviću, caru Dušanu, braći Vukašinu i Uglješi Mrnjavčević, knezu Lazaru, Zmaju Ognjenom Vuku, Milošu Obiliću, Vuku Brankoviću, a kroz priče o njima saznajemo o političko-ekonomskoj i društvenoj situaciji, kao i svim drugim aspektima života u tadašnjoj Srbiji.

  U realizaciji serijala učestvovali su eminentni domaći i strani stručnjaci iz oblasti istorije, arheologije, književnosti, etnologije, koji su imali nimalo lak zadatak da na realan način predstave ne samo dobro poznate istorijske podatke, već i materijalnu kulturu i sve ostalo što je činilo svakodnevni život u srednjem veku.
  Osim razgovora sa stručnjacima i priča glavnog naratora, uz vešto ukomponovane stihove iz epske narodne poezije, gledaoci imaju priliku da vide i rekonstrukcije stvarnih događaja, kroz kombinaciju moderne animacije i igranih segmenata u kojima, uz autentične kostime i rekvizutu, pratimo naše srednjovekovne junake.

  Interesantno je da su u ovom projektu prvi put viđeni pojedini artefakti i lokacije značajne za srpsku srednjovekovnu istoriju, koji do sada nikada nisu bili kamerom zabeleženi. Igrano-dokumentarna serija „Srpski junaci srednjeg veka“ je snimana na brojim lokacijama u Srbiji i inostranstvu. Pojedini segmenti su zableženi u Beogradu, Kruševcu, Obedskoj bari, zatim u Prizrenu, Gračanici, Dečanima, ali i u Istanbulu, Prilepu, Skoplju. 

  O serijalu „Srpski junaci srednjeg veka“ reditelj Gordan Matić kaže: „Istorija, naročito ona dalja, nije ništa drugo do naša predstava o istoriji. U našoj prošlosti je tako malo bitnih podataka zaista zapisano ili sačuvano. To sa jedne strane pruža nepresušna nadahnuća, ali sa druge strane predstavlja problem, jer mi o mnogim bitnim momentima naše istorije i srednjeg veka ne znamo prave istine. Do sada se retko ko ozbiljno bavio srpskim srednjim vekom u formi istraživačko-edukativnog televizijskog narativa. Mi smo ovim serijalom pokušali to da promenimo i tako smo, praveći kvalitetnu priču, uspeli da privučemo i edukujemo kako stariju tako i najmlađu televizijsku publiku.“