Srpski junaci srednjeg veka - Sezona 3

Igrano-dokumentarna serija 
Premijerno prikazivanje: Superstar TV, Telekom Srbija, mart  2024.

Reditelj i scenarista: Gordan Matić
Direktor fotografije: Predrag Jočić S.A.S, Marko Bulajić
Izvršni producenti: Nedeljko Bajić, Jelena Bajić Jočić, Predrag Jočić, Radoš Bajić
Kostimograf: Boris Čakširan
Scenograf: Dragan Mićanović
Masker: Mirjana Stevović
Montažeri: Stevan Marić, Marija Kovačina
Snimatelj zvuka: Vladica Budić
Dizajner zvuka:  Nikola Cvijanović, Vladimir Kovač


Uloge:
Narator i voditelj: Vladimir Aleksić
Narator epova: Tihomir Stanić
Kralj Milutin: Radoš Bajić   
Jelena Balšić: Branka Pujić      ​​​
Sveti Sava: Dragan Mićanović   ​​​​​
Kralj Uroš: Nikola Rakočević
Kralj Uroš mladi: Nedim Nezirović   
Kralj Dragutin: Vučić Perović
Kralj Dragutin mladi: Čubrilo Čupić 
Stefan Vukčić Kosača: Nikola Šurbanović   
Katalina: Tamara Šustić   ​​
Mara Branković:  Petra Dimitrijević

Sinopsis
Nakon dva više nego uspešna ciklusa koji su privukli pažnju i publike i stručne javnosti, igrano-dokumentarni serijal „Srpski junaci srednjeg veka“, dobio je svoj treći nastavak, prema scenariju i u režiji Gordana Matića, u produkciji Telekoma Srbija i izvršnoj produkciji Contrast Studios-a.   

Kao i u prethodna dva ciklusa, kroz priče o značajnim ličnostima naše daleke istorije, „Srpski junaci srednjeg veka“ otkrivaju gledaocima novu dimenziju srednjovekovnog perioda na ovim prostorima, pružajući istovremeno mnoštvo malo poznatih detalja o tadašnjem političkom, socijalnom i kulturnom životu. Novih deset polučasovnih epizoda u formi dokudrame, donose priče o životu i sudbini nekih od velikana srpske prošlosti. Među njima su ovoga puta kralj Uroš, kraljevi Dragutin i Milutin, Stefan Dečanski, Mara Branković i Stefan Vukčić Kosača, a kroz priče o njima saznaćemo i mnogo toga o političko-ekonomskoj i društvenoj situaciji u srednjem veku, viteštvu, o narodnom ali i istorijskom, naučnom pamćenju.

Sa idejom da se gledaocima svih generacija ponudi atraktivan, a istovremeno edukativan kulturno-obrazovni sadržaj vrhunskog kvaliteta, po uzoru na slične inostrane TV formate, projekat „Srpski junaci srednjeg veka“ donosi obilje detalja i ilustracija, kako grafičkih i digitalnih, tako i kostimiranih i igranih i mnoga nova saznanja, a sve to kroz slikovito, prijemčivo i nadasve interesantno televizijsko štivo.

Uz intrigantnu naraciju glumca Vladimira Aleksića i stihove srpske epske poezije koje čita Tihomir Stanić, pred gledaocima oživljava atmosfera i duh srednjeg veka, a u ulogama pojedinih istorijskih ličnosti našli su se poznati domaći glumci kao što su Radoš Bajić, Dragan Mićanović, Nikola Rakočević, Vučić Perović i drugi.

Kako bi se pričama dodala naučna dimenzija i legitimitet, na projektu su, u svojstvu saradnika i konsultanata, angažovani brojni domaći i strani stručnjaci iz oblasti istorije, arheologije, književnosti, etnologije… Svako od njih je, iz svog ugla i ekspertize, dao doprinos i izneo saznanja o junaku i time zaokružio svaku od pripovesti.

 Tokom snimanja novih epizoda, ekipa serijala „Srpski junaci srednjeg veka“ zabeležila je mnoge atraktivne istorijske lokacije i lokalitete širom Srbije i regiona, srednjovekovne spomenike i kulturne ostatke značajne za razumevanje naše prošlosti. Snimalo se na Smederevskoj tvrđavi, tvrđavama Jeleč, Stari Ras, Maglič, Golubac, u manastirima Žiča, Sopoćani, Đurđevi stupovi, Visoki Dečani, Mileševa, ali i na važnim lokalitetima na Kosovu i Metohiji, u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Grčkoj, Turskoj i Italiji.

Srpski-junaci-srednjeg-veka-3_narator-Vladimir-Aleksic
Srpski-junaci-srednjeg-veka-3_Mara-Brankovic-2
Srpski-junaci-srednjeg-veka-3_Kralj-Milutin-2
Srpski-junaci-srednjeg-veka-3_Kralj-Uros
Srpski-junaci-srednjeg-veka-3_iz-kadra-10
Srpski-junaci-srednjeg-veka-3_iz-kadra-4
Srpski-junaci-srednjeg-veka-3_iz-kadra-8
Srpski-junaci-srednjeg-veka-3_iz-kadra-2
Srpski-junaci-srednjeg-veka-3_iz-kadra-9
Srpski-junaci-srednjeg-veka-3_iz-kadra-5
Srpski-junaci-srednjeg-veka-3_iz-kadra-1