Srpski junaci srednjeg veka - Sezona 2

Igrano-dokumentarna serija – 10 epizoda
Premijerno prikazivanje: RTS, jesen 2020.

Srpski-Junaci-Srednjeg-Veka-11

Reditelj i scenarista: Gordan Matić
Direktor fotografije: Predrag Jočić S.A.S.
Montažeri: Stevan Marić, Aleksandar Popović, Olga Košarić, Marija Kovačina, Dijana Morača, Bojan Simić
Kostimograf: Ivana Nestorović
Scenograf: Jelena Mirković
Masker: Mirjana Stevović
Dizajner zvuka: Vladimir Petričević
Snimatelji zvuka: Goran Štifanić, Vladica Budić
Izvrsni producenti: Jelena Bajić-Jočić, Nedeljko Bajić
Direktor serije: Snežana Mileusnić
Narator i voditelj: Vladimir Aleksić
Narator epova: Tihomir Stanić

Specijalni gosti:
Branka Pujić
Anđela Jovanović
Savo Milošević

Sinopsis
Istorija nije istina. To nije iscrpljena stvarnost. Istoriju moramo gledati kao stanovište sa kog jedna kultura posmatra prošle događaje.
(Gordan Matić, scenarista i reditelj serijala)

Nakon prve sezone igrano-dokumentarnog serijala „Srpski junaci srednjeg veka“, koja je 2017. premijerno emitovana na RTS-u, uz odlične reakcije i interesovanje publike i snažan odjek u javnosti, snimljeno je novih deset epizoda, koje će gledaocima doneti malo poznate detalje iz srpske srednjovekovne istorije i baštine. Realizovan u produkciji Telekoma Srbija i izvršnoj produkciji Contrast Studios, ovaj veliki projekat nošen je idejom da se gledaocima svih generacija ponudi svež i atraktivan kulturno-obrazovni sadržaj vrhunskog kvaliteta, po uzoru na popularne inostrane formate ovog tipa, a sve sa ciljem edukacije publike svih uzrasta i očuvanja nasleđa i identiteta srpskog naroda. Svesni važnosti ovakvih televizijskih projekata, producenti su u projektu, uz stalnu autorsku ekipu, angažovali brojne domaće i strane eksperte iz različitih oblasti, koji su svojom stručnošću dali dodatnu vrednost i legitimitet serijalu, stavljajući akcenat na duboko edukativni karakter, koji, pored onog zabavnog, ovaj igrano-dokumentarnog serijal ima.

Druga sezona serijala „Srpski junaci srednjeg veka“ istorijski obuhvata period četrnaestog i prve polovine petnaestog veka. Kao i u prvih deset epizoda i ovoga puta prepliće se istorijsko, epsko i tradicionalno u pričama o ličnostima koje su odredile sudbinu mnogih naroda i kultura na prostoru Balkana u ovom veoma dinamičnom i turbulentnom periodu istorije. Ipak, ovo nisu samo svedočanstva o njihovim biografijama, već i o tadašnjem načinu života, običajima, tradiciji i uticajima koji su ostali do dana današnjeg.

Nova sezona „Srpskih junaka srednjeg veka“ donosi priče o istorijskim, ali i izmaštanim likovima. O onima koji su bili predodređeni da postanu “junaci“, kao i onima koji su to postali mačem ili sticajem okolnosti - svakako priče o likovima o kojima nismo dovoljno znali. Junaci novih deset priča biće despot Stefan Lazarević, Đurađ Branković, Jelena Balšić, car Uroš, vojvoda Momčilo, Tvrtko Prvi Kotromanić, Banović Strahinja i Jug Bogdan.

Realizacija drugog ciklusa ovog igrano-dokumentarnog serijala bila je dugotrajna i temeljna. Snimajući nove epizode, ekipa „Junaka“ obišla je ceo Balkan i posetila lokacije od kojih neke do tada nisu bile zabeležene okom kamere, slikajući mnoge dokumente o čijem se postojanju samo spekulisalo, ali su ih retki zaista videli. Snimalo se na lokacijama širom Srbije, zatim u Hrvatskoj, Crnoj Gori. Pojedini segmenti zabeleženi su i u Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj, Turskoj, Mađarskoj, Bosni i u manastirima Svete Gore.

Kao i u prvom ciklusu, u ulozi naratora koji publiku vodi kroz priče, biće glumac Vladimir Aleksić, dok će Tihomir Stanić govoriti stihove epske narodne poezije, vešto ukomponovane u priče o junacima. Uz bogate rekonstrukcije istorijskih događaja, u kombinaciji najsavremenije animacije i igranih segmenata sa autentičnim kostimima, oružjem i rekvizitom, gledaoci će moći da uživaju u nesvakidašnjim svedočanstvima o srpskom srednjem veku.

Untitled-1
Srpski junaci srednjeg veka Savo Milosevic
Srpski junaci srednjeg veka (22)
Srpski junaci srednjeg veka (20)
Srpski junaci srednjeg veka (13)
Srpski junaci srednjeg veka (11)
Srpski junaci srednjeg veka (10)
Srpski junaci srednjeg veka (4)
Srpski junaci srednjeg veka (3)
Srpski junaci srednjeg veka (1)
Srpski junaci srednjeg veka, Smederevo
Srpski junaci srednjeg veka, Smederevo (2)
Srpski junaci srednjeg veka, Hilandar
Srpski junaci srednjeg veka Vladimir Aleksic (13)
Srpski junaci srednjeg veka Branka Pujic, reditelj G. Matic(20)
Srpski junaci srednjeg veka Andjela Jovanovic
Srpski junaci srednjeg veka (37)
Srpski junaci srednjeg veka (36)
Srpski junaci srednjeg veka (34)
Srpski junaci srednjeg veka (31)

Zapratite Nas

CONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOS
CS-White-Logo-Transparent

Ustanička 25/4, Beograd, Srbija
Tel:  +381 11 2440701    |    Fax: +381 11 2441637
office@contraststudios.rs

All rights reserved. Contrast Studios 2023.