Srpski junaci srednjeg veka - Sezona 1

Igrano-dokumentarna serija – 10 epizoda
Premijerno prikazivanje: RTS, jesen 2017.

Reditelj i scenarista: Gordan Matić
Direktor fotografije: Predrag Jočić S.A.S
Kostimograf i masker: Ivana Nestorović
Montažer: Stevan Marić
Scenograf: Dragan Mićanović
Snimatelj zvuka: Vladica Budić
Dizajner zvuka: Vladimir Petričević
Narator: Vladimir Aleksić
Recitatori: Biljana Đurović i Nela Mihailović

Sinopsis
„Srpski junaci srednjeg veka“ je igrano-dokumentarna TV serija realizovana prema ideji glumca i reditelja Radoša Bajića. Ovaj televizijski projekat gledaocima donosi malo poznate detalje iz srpske srednjovekovne istorije i baštine. Svaka od epizoda priča priču o životu i sudbini nekog od najvećih junaka srpskog srednjeg veka. Uz obilje ilustracija kako grafičkih, digitalnih tako i kostimiranih, igranih, pratimo priče o Marku Kraljeviću, caru Dušanu, braći Vukašinu i Uglješi Mrnjavčević, knezu Lazaru, Zmaju Ognjenom Vuku, Milošu Obiliću, Vuku Brankoviću, a kroz priče o njima saznajemo o političko-ekonomskoj i društvenoj situaciji, kao i svim drugim aspektima života u tadašnjoj Srbiji.

U realizaciji serijala učestvovali su eminentni domaći i strani stručnjaci iz oblasti istorije, arheologije, književnosti, etnologije, koji su imali nimalo lak zadatak da na realan način predstave ne samo dobro poznate istorijske podatke, već i materijalnu kulturu i sve ostalo što je činilo svakodnevni život u srednjem veku.
Osim razgovora sa stručnjacima i priča glavnog naratora, uz vešto ukomponovane stihove iz epske narodne poezije, gledaoci imaju priliku da vide i rekonstrukcije stvarnih događaja, kroz kombinaciju moderne animacije i igranih segmenata u kojima, uz autentične kostime i rekvizutu, pratimo naše srednjovekovne junake.

Interesantno je da su u ovom projektu prvi put viđeni pojedini artefakti i lokacije značajne za srpsku srednjovekovnu istoriju, koji do sada nikada nisu bili kamerom zabeleženi. Igrano-dokumentarna serija „Srpski junaci srednjeg veka“ je snimana na brojim lokacijama u Srbiji i inostranstvu. Pojedini segmenti su zableženi u Beogradu, Kruševcu, Obedskoj bari, zatim u Prizrenu, Gračanici, Dečanima, ali i u Istanbulu, Prilepu, Skoplju. 

O serijalu „Srpski junaci srednjeg veka“ reditelj Gordan Matić kaže: „Istorija, naročito ona dalja, nije ništa drugo do naša predstava o istoriji. U našoj prošlosti je tako malo bitnih podataka zaista zapisano ili sačuvano. To sa jedne strane pruža nepresušna nadahnuća, ali sa druge strane predstavlja problem, jer mi o mnogim bitnim momentima naše istorije i srednjeg veka ne znamo prave istine. Do sada se retko ko ozbiljno bavio srpskim srednjim vekom u formi istraživačko-edukativnog televizijskog narativa. Mi smo ovim serijalom pokušali to da promenimo i tako smo, praveći kvalitetnu priču, uspeli da privučemo i edukujemo kako stariju tako i najmlađu televizijsku publiku.“

Srpski_junaci_srednjeg_veka_15
Srpski_junaci_srednjeg_veka_12
Srpski_junaci_srednjeg_veka_5
Srpski_junaci_srednjeg_veka_11
Srpski_junaci_srednjeg_veka_10
Srpski_junaci_srednjeg_veka_9
Srpski_junaci_srednjeg_veka_8
Srpski_junaci_srednjeg_veka_7
Srpski_junaci_srednjeg_veka_6
Srpski_junaci_srednjeg_veka_13
Srpski_junaci_srednjeg_veka_4
Srpski_junaci_srednjeg_veka_3
Srpski_junaci_srednjeg_veka_2
Srpski_junaci_srednjeg_veka_1

Zapratite Nas

CONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOS
CS-White-Logo-Transparent

Ustanička 25/4, Beograd, Srbija
Tel:  +381 11 2440701    |    Fax: +381 11 2441637
office@contraststudios.rs

All rights reserved. Contrast Studios 2023.