Heroji Halijarda


Igrani film „Heroji Halijarda“ 
Ratna drama
Premijera oktobar 2023.

Scenarista i reditelj: Radoš Bajić
Koscenaristi: Dušan Kovačević i Strahinja Madžarević
Direktor fotografije: Predrag Jočić S.A.S.
Montažer: Stevan Marić
Scenograf: Jelena Mirković
Kostimograf: Boris Čakširan
Masker: Mirjana Stevović
Kompozitori: Bilja Krstić i Dragomir Miki Stanojević
Snimatelj zvuka: Vladica Budić
Dizajn zvuka: Igor Perović
Kompjuterska animacija: Boriša Simović
Konsultant za istoriju: dr Miloš Timotijević
Vojni konsultant: general Dragan Katanić
Pomoćnici režije: Damir Romanov, Ivan Zacero, Marko Stevović i Mladen Šević
Direktor projekta: Snežana Mileusnić
Glavni organizator: Jelena Stojanović
Producenti/Izvršni producenti: Nedeljko Bajić, Jelena Bajić Jočić,
Predrag Jočić
Izvršni producent: Marko Mišković

Uloge:
Žarko Laušević, Petar Božović, Radovan Vujović, Nela Mihailović, Nikola Rakočević, Steven William Moore, Čubrilo Čupić, Teodora Dragićević, Vučić Perović, Nina Nešković, Milan Vasić, Nikola Kent, Nebojša Ljubišić, Paul Cless, Jovo Maksić, Radoš Bajić, Voja Brajović, Nebojša Dugalić, Branislav Lečić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Radoje Čupić, Slobodan Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković, Đorđe Marković, Branko Janković, Skot Aleksander Jang, Adam Devenport, Karl Varton, Kevin Klark i mnogi drugi.


Sinopsis

U središtu filma „Heroji Halijarda“ je ratna drama, priča koja je inspirisana najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom pod kodnim imenom „Operacija Halijard“. U ovoj akciji, u leto 1944. godine, predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, pod komandom generala Dragoljuba Draže Mihailovića, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora, srpski narod je, uz velika odricanja, od sigurne smrti spasio 508 američkih i drugih savezničkih pilota.

Priča o „Halijardu“ je apoteoza dobročinstvu, plemenitosti i patriotizmu. To je saga o tragici jednog vremena, herojstvu, ali i beznađu, o porodici, podelama i raskolima – o nametnutoj budućnosti koja je voljom moćnih oteta srpskom narodu.

„Heroji Halijarda“ realizovani su u izvršnoj produkciji Contrast Studios, u saradnji sa Telekomom Srbija i Radio-televizijom Srbije, uz podršku Filmskog centra Srbije i Vlade AP Vojvodina. Prijatelji projekta su „Dunav osiguranje“ i „Banka Poštanska štedionica“, a status Domaćina projekta ima Opština Gornji Milanovac.

Tokom 2021. projekat je sniman na lokacijama u okolini Beograda, kao i na vojnim aerodromima u Batajnici i Kovinu, na obroncima Rudnika, u živopisnim krajolicima oko Kragujevca. U drugom delu realizacije, u periodu od maja do jula 2022, snimane su ključne scene ove velike istorijske priče, primarno na lokalitetima u zapadnoj Srbiji, na Ravnoj gori, Suvoboru, u selima Pranjani, Leušići, Brajići, Družetići, u kojima se pre skoro osam decenija i odigrala ova ratna drama.

Autorski tim projekta, zajedno za ekipom koja broji više od stotinu članova, kroz autentične kostime, verodostojnu scenografiju i rekvizitu, oživeće atmosferu iz perioda Drugog svetskog rata u Srbiji u nesvakidašnjoj priči o čovečnosti, dobročinstvu, plemenitosti i patriotizmu, ali i izdaji i bratoubilaštvu.

HALIJAR CONTRAST STUDIOS 16
Halijard Contrast Studios 14
Halijard Contrast Studios 13
Halijard Contrast Studios 12
Halijard Contrast Studios 11
Halijard Contrast Studios 10
Halijard Contrast Studios 9
Halijard Contrast Studios 8
Halijard Contrast Studios 7
Halijard Contrast Studios 6
Halijard Contrast Studios 4
Halijard Contrast Studios 3
Halijard Contrast Studios 2
Halijard Contrast Studios 1

Zapratite nas

CONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOSCONTRAST STUDIOS
CS-White-Logo-Transparent

Ustanička 25/4, Beograd, Srbija
Tel:  +381 11 2440701    |    Fax: +381 11 2441637
office@contraststudios.rs

All rights reserved. Contrast Studios 2023.