Ustanička, 25/4, Beograd, Srbija


Braća po babine linije

Igrani film „Braća po babine linije“ autora Radoša Bajića je komedija naravi, mentaliteta i načina na koji u Srbiji živi, životari, istrajava, raduje se i tuguje velika većina onih koji su rođeni ili su pupčanom vrpcom svojih predaka vezani za selo. Ovo je film koji kreće u susret milionskom auditorijumu svojih poštovalaca, gledalaca i „vernika“ – koje su njegovi junaci Radašin, Milašin, Dragojlo, Sin Dragan, Radojka, Zlatana i ostali zauvek osvojili u kultnoj srpskoj televizijskoj seriji „Selo gori a baba se češlja“.
U svojoj dramaturškoj osnovi, priča se dobrim delom oslanja na dobro poznatu galeriju likova, na prostodušnost, poštenje, naivnost i dobrotu njenih junaka, na etičke norme i vrednosti života koje se gube iz naših sećanja.

Film „Braća po babine linije“ je deo sage i mozaika koji nostalgično odslikava jedan zaboravljeni svet Srbije i srpskog sela koji nestaje. To je još jedna iskrena i verodostojna slika Srbije i moravskog mikrokosmosa iz rama njenog autora, koju, u više decenija svog stvaralaštva, Radoš Bajić verno i sa mnogo ljubavi čuva i odslikava, a koja bledi pred agresijom i navalentnošću urbanog, stranog, takozvanog – modernog načina života.
U komediji „Braća po babine linije“ videćemo sudar dva sveta, dva vrednosna sistema – jedan bivši, tradicionalni, koji prkosi globalizaciji, od kojeg po svaku cenu želimo da pobegnemo i drugi novi, uvezeni, savremeni, svet opsene, lakih para, rijalitija, koji nam je nametnut kao novi svetski ekonomski, kulturni i civilizacijski kanon preživljavanja.

U jednoj svežoj dramaturškoj postavci, protagoniste priče izmestili smo iz dobro poznatog seoskog ambijenta u nove, njima nepoznate situacije i okolnosti. Sučelili smo ih sa nadom da mogu preko noći promeniti svoje živote na bolje i ostvarite svoje snove. Uslov je – da se odreknu sami sebe, da prihvate nove repere i simbole potrošačkog društva.

U živote glavnih junaka Radašina i Milašina, koje na početku filma zatičemo u „normalnom agregatnom stanju svađe bez ikakvog razloga“, jednoga dana stiže isto pismo, upućeno svakom ponaosob. Oni, ushićeni zbog pisma i vođeni snom o lepšem životu i rešenju svih problema, kreću iz Petlovca na put… samo oni znaju gde – i koji? No, kako to u životu često biva, umesto da stignu do Beograda gde ih čeka daleki rođak iz Australije „Radašin će zalutati sa tajanstvenom plavušom u gorostasnim planinama u kojima riču medvedi“, a Milašin će „umesto da pre Radašina stigne do bogatstva koje ga čeka, zaglaviti u selo Vranovo, na planini Sokolovica, sa koje puca vidik na zonu bezbednosti, gde šiptarski dronovi svaki dan izviđaju ono malo Srba koji su tu pretekli i ostali, kako sahranjuju, žale, jedu i piju…“. Tako njihovo putešestvije ka boljem sutra – postaje put do beskraja.

Sa mnoštvom komičnih situacija, okolnosti i susreta, naši junaci će učiniti da priča zaliči na komediju apsurda. Uz smeh do suza, film će gledaocima pružiti šansu da makar na dva sata zaborave na sopstvene brige, tegobu i životne strahove, da se osete lakši, radosniji i ohrabreni da udahnu tračak nade i vere u bolju budućnost…


Reditelj i scenarista
: Radoš Bajić
Direktor fotografije: Predrag Jočić, S.A.S
Montažer: Stevan Marić
Scenograf: Dragan Mićanović
Kostimograf: Ivana Nestorović
Masker: Mirjana Stevović
Snimatelj zvuka: Vladica Budić
Dizajner zvuka: Igor Perović i Ivan Kljajić
Kompozitor: Aleksandar Sanja Ilić
Producent: Nedeljko Bajić
Izvršni producent: Jelena Bajić-Jočić

 

 

ULOGE:
Milorad Mandić-Manda, Radoš Bajić, Ljiljana Stjepanović, Olga Odanović, Mirko Babić, Nada Blam, Nedeljko Bajić, Jelena Gavrilović, Milena Predić, Branko Janković, Nenad Okanović, Marija Petronijević, Nikola Džamić, Apostol Apostolović, Miroljub Trošić – Đoda, Slobodan Pavelkić, Marko Milić, Nada Jurišić, Dejana Gajdaš, Aleksandra Anđelković i drugi.

Gosti:
Tihomir Stanić i Tomo Kuruzović

Specijalni gost:
Enver Petrovci