Za Kralja i Otadžbinu

Igrani film, Drama
Premijera: 23.3.2015.


Reditelj: Radoš Bajić
Scenarista: Radoš Bajić
Direktor fotografije: Predrag Jočić
Montažer: Stevan Marić
Scenograf: Dragan Mićanović
Kostimograf: Vesna Teodosić
Masker: Dušica Vuksanović i Aleksandar Rasinac
Snimatelj zvuka: Darko Glišić i Vladica Budić
Dizajner zvuka: Igor Perović
Muzika: HIBOU

  • Synopsis

    Posle velikog uspeha televizijske serije „Ravna gora“, koja je posle 70 godina jednoumlja i ideoloških zabrana prvi put progovorila o dramatičnim istorijskim događajima 1941. godine, koji su zapravo odredili sudbinu srpskog naroda u decenijama iza nas i nakon velike medijske pompe koja se podigla u javnosti, kako u Srbiji tako i u celom regionu, Contrast Studios je, u saradnji sa Radio televizijom Srbije, započeo realizaciju druge faze ovog projekta, proizvodnju igranog filma „Za kralja i otadžbinu“, autora Radoša Bajića.

    Film „Za kralja i otadžbinu“ prati sudbinu starog srpskog ratnika Milisava Janjića, bivšeg kaplara, koji se tokom Drugog svetskog rata borio protiv nemačkog okupatora kao pripadnik Ravnogorskog pokreta i posilni pukovnika Dragoljuba Draže Mihailovića. Kroz vešto preplitanje njegovih uspomena i sećanja na prošlost i ratna dešavanja u proleće 1941. godine sa savremenim trenucima, autor pripoveda o napadu fašističke Nemačke, Aprilskom ratu i slomu Kraljevine Jugoslavije, o nedaći koja je zadesila srpski narod, gubitku slobode, pojavi oslobodilačkih pokreta u Srbiji i o jednom srpskom vojniku, koji se posle 70 godina izgnanstva u Americi, vraća u otadžbinu. 

    „Film „Za kralja i otadžbinu“ je neka vrsta mog lamenta nad epohom Drugog svetskog rata i moja odjava od teme kojom sam se bavio poslednjih pet godina“, govori o svom filmu autor Radoš Bajić.
    Film nosi snažnu antiratnu i humanu poruku. Posvećen je svim rodoljubima i patriotama koji su 1941. godine branili svoju zemlju i odaje počast najboljim slobodarskim tradicijama i težnjama srpskog naroda, ma kako on u Drugom svetskom ratu bio organizovan.

Uloge: Marko Nikolić, Neda Arnerić, Nenad Okanović, Ivana Adžić, Maša Lazarević, Nebojša Glogovac, Lazar Ristovski, Irfan Mensur, Petre Arsovski, Nenad Jezdić, Ljiljana Stjepanović, Slobodan Ninković, Milorad Mandić, Ivan Vučković, Aleksandar Srećković, Nedeljko Bajić, Miloš Timotijević, Branislav Tomašević, Aleksandar Đurica, Miloš Đorđević, Miloš Biković, Jelena Žigon