Heroji Halijarda

Filmsko-televizijski projekat
Igrani film „Heroji Halijarda“ & TV serija „Vazdušni most“ (6 epizoda)
Ratna drama
Premijera 2023/24.


Scenarista i reditelj: Radoš Bajić
Koscenaristi: Dušan Kovačević i Strahinja Madžarević
Direktor fotografije: Predrag Jočić S.A.S.
Montažer: Stevan Marić
Scenograf: Jelena Mirković
Kostimograf: Boris Čakširan
Masker: Mirjana Stevović
Kompozitori: Bilja Krstić i Dragomir Miki Stanojević
Snimatelj zvuka: Vladica Budić
Dizajn zvuka: Igor Perović
Kompjuterska animacija: Boriša Simović
Konsultant za istoriju: dr Miloš Timotijević
Vojni konsultant: general Dragan Katanić
Pomoćnici režije: Damir Romanov, Ivan Zacero, Marko Stevović i Mladen Šević
Direktor projekta: Snežana Mileusnić
Glavni organizator: Jelena Stojanović
Izvršni producenti: Nedeljko Bajić, Jelena Bajić Jočić, Predrag Jočić

 • Synopsis

  U središtu filmsko-televizijskog projekta „Heroji Halijarda“ je ratna drama, priča koja je inspirisana najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, poznatom pod kodnim imenom „Operacija Halijard“.

  U ovoj akciji, u leto 1944. godine, predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, pod komandom generala Dragoljuba Draže Mihailovića, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora, srpski narod je, uz velika odricanja, od sigurne smrti spasio 508 američkih i drugih savezničkih pilota.

  Priča o „Halijardu“ je apoteoza dobročinstvu, plemenitosti i patriotizmu. To je saga o tragici jednog vremena, herojstvu, ali i beznađu, o porodici, podelama i raskolima – o nametnutoj budućnosti koja je voljom moćnih oteta srpskom narodu.

  „Heroji Halijarda“ ostvaruju se u izvršnoj produkciji Contrast Studios, u saradnji sa Telekomom Srbija i Radio-televizijom Srbije, uz podršku Filmskog centra Srbije i Vlade AP Vojvodina. Prijatelji projekta su „Dunav osiguranje“ i „Banka Poštanska štedionica“, a status Domaćina projekta ima Opština Gornji Milanovac.

  Tokom 2021. projekat je sniman na lokacijama u okolini Beograda, kao i na vojnim aerodromima u Batajnici i Kovinu, na obroncima Rudnika, u živopisnim krajolicima oko Kragujevca. U drugom delu realizacije, u periodu od maja do jula 2022, snimaće se ključne scene ove velike istorijske priče, primarno na lokalitetima u zapadnoj Srbiji, na Ravnoj gori, Suvoboru, u selima Pranjani, Leušići, Brajići, Družetići, u kojima se pre skoro osam decenija i odigrala ova ratna drama.
  Autorski tim projekta, zajedno za ekipom koja broji više od stotinu članova, kroz autentične kostime, verodostojnu scenografiju i rekvizitu, oživeće atmosferu iz perioda Drugog svetskog rata u Srbiji u nesvakidašnjoj priči o čovečnosti, dobročinstvu, plemenitosti i patriotizmu, ali i izdaji i bratoubilaštvu.

ULOGE
U prvoj fazi snimanja ispred objektiva Contrastovih kamera našlo se skoro stotinu stranih i domaćih glumaca, među kojima: Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Nenad Heraković, Radoje Čupić, Slobodan Ninković, Nedeljko Bajić, Vanja Ejdus, Aleksandar Stojković, Branka Šelić, Branko Janković… Tu je i veliki broj talentovanih mladih glumaca: Nina Nešković, Teodora Dragičević, Čubrilo Čupić, Marko Radojević, Mihailo Perišić, Ognjen Nikola Radulović, Nemanja Rafailović i drugi, a pored umetnika iz Srbije i regiona, glumačku postavu projekta čine i strani glumci sa engleskog govornog područja: Stiven Mur, Skot Aleksander Jang, Majkl Stoki, Adam Devenport, Pol Kles, Nikola Kent, Karl Varton, Pol Marej, Hari Natanijel Epli, Aleks Papke, Kevin Klark itd.
Ove godine, u nastavku snimanja, velikoj glumačkoj ekipi pridružuju se značajna imena naše glumačke scene, među kojima Ljiljana Blagojević, Radovan Vujović, Nebojša Ljubišić, Branislav Lečić, Voja Brajović, Nebojša Dugalić, Đorđe Marković, Dubravko Jovanović, Nebojša Kundačina i drugi, kao i sam autor Radoš Bajić u jednoj od epizodnih uloga.

Premijera igranog filma “Heroji Halijarda” planirana je za jesen 2023. godine, a nakon toga će, na programima Radio-televizije Srbije i SUPERSTAR kanala Telekoma Srbija, biti prikazana i TV serija “Vazdušni most” od šest epizoda.