Ravna Gora

TV serija – 10 epizoda, Ratna drama
Premijerno prikazivanje: RTS - 2013/14.


Reditelj/ Scenarista: Radoš Bajić
Direktor fotografije: Predrag Jočić
Montažer: Stevan Marić
Scenograf: Dragan Mićanović
Kostimograf: Vesna Teodosić
Masker: Dušica Vuksanović
Dizajn tona: Igor Perović
Ton: Darko Glišić

  • Synopsis

    „Ravna gora“, prvi ciklus nedovršene Dramske trilogije „1941-45“, jedan je od produkcijski najambicioznijih projekata Radio televizije Srbije. U osnovnoj ideji, ovaj dramski poduhvat je koncipiran kao serijal sa temom II svetskog u Srbiji, gde se prvi od tri ciklusa bavi događajima s proleća 1941, napadom fašističke Nemačke i slomom Kraljevine Jugoslavije.

    U središtu priče je familija Taralić sa obronaka Ravne gore. Sudbina i tegoba ove porodice predstavlja metaforu kolektivne nesreće srpskog naroda, koji trpi posledice istorijskih događaja, a čiji su protagonisti autentične istorijske ličnosti – kralj Petar II, đenerali Dušan Simović, Bora Mirković, pukovnik Dragoljub Draža Mihailović, Josip Broz Tito, Slobodan Penezić Krcun, Davorjanka Paunović, Milan Nedić, major Aca Mišić i mnogi drugi oficiri, neimenovani vojnici, građani i seljaci…

    Šire posmatrano, reč je o epopeji i velikom medijskom poduhvatu sa značajnom istorijskom težinom i društvenom odgovornošću, jer „Ravna gora“ prvi put od pedesetih godina prošlog veka, uz objektivno i istorijski tačno tretiranje događaja u Srbiji u aprilu i maju 1941. godine, odaje počast slobodarskim tradicijama i težnjama srpskog naroda, ma kako on u II svetskom ratu bio organizovan. Kad govori upravo o istorijski verodostojnim oslobodilačkim pokretima u Srbiji 1941, o komunističkom ili o ravnogorskom, koji su do početka bratoubilačkog međusrpskog rata, do novembra 1941. godine tesno sarađivali u borbi protiv zajedničkog okupatora, ovaj projekat ima za cilj da demistifikuje jednostrane ideološke zablude i ispravi učinjene istorijske nepravde prema onim delovima našeg naroda koji je decenijama nepravedno i neosnovano ideološki žigosan.

    Godinama pripremana, preko godinu dana snimana, sa nestrpljenjem iščekivana, „Ravna gora“ je premijerno prikazana u zimu 2013-14, na programu RTS-a. Pre nego što je viđen i prvi kadar digla se velika medijska bura, da bi zatim, nakon emitovanja, publika i kritika je bila oštro podeljena. Istovremeno podržavana i osporavana, hvaljena i napadana, serija „Ravna gora“ je, prema podacima o gledanosti, obezbedila sebi mesto u samom vrhu liste svih programa emitovanih na srpskim TV stanicama.

Uloge: Nebojša Glogovac, Dragan Bjelogrlić, Mirko Babić, Lazar Ristovski, Radoslav Milenković, Milorad Mandić, Nenad Jezdić, Radko Polič, Petre Arsovski, Olga Odanović, Ljiljana Stjepanović, Jelena Mila, Marko Baćović, Slobodan Ninković, Nedeljko Bajić, Branislav Tomašević, Miloš Timotijević, Nenad Okanović.