Ustanička, 25/4, Beograd, Srbija


Selo gori a baba se češlja

Televizijska serija „Selo gori a baba se češlja“ je elegična priča o savremenom srpskom selu u 21. veku. To je komedija sa jakim elementima melodrame, čiji su junaci mali, obični, a u duši veliki ljudi. Topla priča o porodici i krsnoj slavi, o sinovima i očinstvu, o tajnama koje svi znaju. Priča čije junake možete prepoznati u slivu triju Morava, Šumadiji, u Srbiji, ali i na svakom mestu na zemlji gde je ljubav i radost života pokretač trajanja i opstanka.

U periodu od 2006. do 2011. godine, koliko je trajalo snimanje i emitovanje, Contrast Studios je, u svojstvu izvršnog producenta, a u koprodukciji sa Radio televizijom Srbije, postigao veliki uspeh proizvodnjom četiri ciklusa, tj. 89 epizoda igrane serije „Selo gori a baba se češlja“. Prema podacima dobijenim elektronskim merenjem gledanosti u Srbiji, što u današnje vreme predstavlja jedini merodavan način procene uspeha jednog TV programa, čuvena „Baba“ je potukla sve rekorde gledanosti do tada zabeležene na našem medijskom tržištu. Na listi deset najgledanijih televizijskih sadržaja, naša serija je našla svoje mesto već sa prve četiri epizode, a nakon toga je novim epizodama narednih ciklusa samo učvrstila svoju poziciju. Udeo u gledanosti je prosečno bio 65 odsto, sa prosečnim rejtingom 32, tokom četiri godine emitovanja. U prevodu to znači da je gotovo svaku, od 89 epizoda serije, u premijernom i prvom repriznom emitovanju, videlo oko 4,5 miliona ljudi, tj. polovina ukupne populacije naše zemlje! Radašin, Milašin, Zlatana, Radojka, Dragojlo, sin Dragan i mnogi drugi neponovljivi karakteri iz bogate galerije likova, osvojili su srca i pronašli put do srpske televizijske publike, tako da je „Selo gori a baba se češlja“ ubrzo steklo status ne samo televizijskog, već i društvenog i sociološkog fenomena.

Nakon što se navršilo 10 godina otkad je u Vrnjačkoj Banji snimljen prvi kadar danas kultne serije i pet godina posle premijernog emitovanja poslednje – 89. epizode, pala je prva klapa igranog filma „Braća po babine linije“, a ujedno i petog ciklusa serije „Selo gori a baba se češlja“. Naši junaci, popularni Moravci, koji su sve to vreme živeli svoje imaginarne živote „Iza kamere“, uz niz novih likova, situacija i zapleta, kroz 12 epizoda petog ciklusa, vraćaju se pred publiku, sa novim pričama iz Petlovca.
U godini svog jubileja, uz 89 epizoda u prva četiri ciklusa i 12 novih u poslednjem petom, „Selo gori a baba se češlja“ sa 101 epizodom zvanično postaje najduža srpska televizijska serija svih vremena.

Priznanja dodeljena autoru, saradnicima, glumcima i samom projektu:

  • Nagrada za glumački par godine On i Ona (Ljiljana Stjepanović i Radoš Bajić), Festival glumačkih ostvarenja, Niš, avgust 2008.
  • Menadžer godine za filmsku i televizijsku produkciju (Radoš Bajić), Nagrada Privredne komore Srbije, Beograd, januar 2009.
  • Nagrada za najbolju TV seriju u 2008. godini, Kompanija Novosti Beograd, februar 2009.
  • agrada Zlatni ćuran (Radoš Bajić), Festival komedije u Jagodini, mart 2009.
  • Nagrada Statueta Joakima Vujića (Mirko Babić za ulogu Dragojla u seriji i celokupan opus), Pozorišni susreti Joakim Vujić, mart 2009.
  • Nagrada Oskar popularnosti, za najgledaniju ТV seriju u 2008. i 2010. godini, Beograd, mart 2009.
  • Nagrada za životno delo (Radoš Bajić), Festival satire i karikature, Кruševac, april 2009.
  • Nagrada za životno delo (Ljiljana Stjepanović za ulogu Radojke u seriji), Festival Nušićevi dani, Smederevo, april 2009.
  • Nagrada za vrhunske rezultate iz oblasti kulture i stvaralaštva – TV mediji (Radoš Bajić), Кarić Fondacija, maj 2009.

 

Reditelj/ Scenarista: Radoš Bajić

Direktor fotografije: Predrag Jočić, S.A.S

Kompozitor: Aleksandar Sanja Ilić

Montažeri: Snežana Ivanović, Stevan Marić, Srđan Ristić

Scenografi: Ivan Denić, Jasna Dragović, Dragan Mićanović

Kostimografi: Snežana Bekrić, Vesna Teodosić, Ivana Nestorović

Maskeri: Stanislava Zarić, Dušica Vuksanović, Mirjana Stevović

Direktor serije: Nedeljko Bajić

Izvršni producent: Jelena Bajić-Jočić

Uloge:

Milorad Mandić Manda, Radoš Bajić, Dragan Nikolić, Mirko Babić, Meto Jovanovski, Ljiljana Stjepanović, Olga Odanović, Nada Blam, Feđa Stojanović, Nela Mihajlović, Lazar Ristovski, Suzana Mančić, Milena Dravić, Slobodan Ninković, Milan Čučilović, Nedeljko Bajić, Nenad Okanović, Nikola Kojo, Svetislav Goncić, Marija Petronijević, Ana Sakić, Ivan Vučković, Miroljub Trošić Đoda, Danica Todorović, Jelena Gavrilović, Milena Predić, Snežana Savić, Dragan Vujić, Frano Lasić, Branko Janković, Rastko Petrović, Milenko Pavlov, Jelena Mila, Saša Joksimović, Duško Premović i mnogi drugi.