Ustanička, 25/4, Beograd, Srbija


Ravna Gora

„Ravna gora“, prvi ciklus Dramske trilogije „1941-45“, jedan je od najambicioznijih i produkcijski najzahtevnijih projekata srpske nacionalne televizije od njenog postanka do danas.

U osnovnoj ideji, ovaj dramski poduhvat je viđen i koncipiran kao serijal sačinjen od tri celine, sa temom Drugog svetskog rata na prostoru Srbije, gde se prvi od tri ciklusa, kroz deset jednočasovnih epizoda bavi dramatičnim događajima koji su se odvijali u proleće 1941. godine, napadom fašističke Nemačke i slomom Kraljevine Jugoslavije.

U dominantnom središtu „Ravne gore“ je familija Taralić iz sela Planinica sa obronaka Ravne gore. Sudbina, tegoba i muka ove porodice predstavlja metaforu kolektivne nesreće srpskog naroda, koji trpi posledice sudbonosnih istorijskih događaja, a čiji su protagonisti autentične istorijske ličnosti, među kojima su: Kralj Petar Drugi, đenerali Dušan Simović, Bora Mirković, pukovnik Dragoljub Draža Mihailović, Josip Broz Tito, Slobodan Penezić Krcun, Davorjanka Paunović, akademik Slobodan Jovanović, Milan Nedić, majori Miodrag Palošević, Aca Mišić i mnogi drugi oficiri, neimenovani vojnici, građani i seljaci…

Šire posmatrano, reč je o epopeji i velikom medijskom poduhvatu, koji zaslužuje atribut nacionalnog projekta sa značajnom istorijskom težinom i društvenom odgovornošću, jer „Ravna gora“ prvi put, od pedesetih godina prošlog veka do danas, uz objektivno i istorijski tačno tretiranje događaja u Srbiji u aprilu i maju 1941. godine, bez pobedničke ostrašćenosti, bez jednoumlja i ignorisanja istine, bez osuda i etiketiranja, odaje počast najboljim slobodarskim tradicijama i težnjama srpskog naroda, ma kako on u Drugom svetskom ratu bio organizovan. Kad govori upravo o istorijski verodostojnim oslobodilačkim pokretima u Srbiji 1941, o komunističkom ili o ravnogorskom, koji su do početka bratoubilačkog građanskog međusrpskog rata, do novembra 1941. godine tesno sarađivali u borbi protiv zajedničkog okupatora, ovaj projekat ima za cilj da demistifikuje jednostrane ideološke zablude i ispravi učinjene tragične istorijske nepravde prema onim delovima našeg naroda koji je decenijama nepravedno i neosnovano ideološki žigosan.

Godinama pripremana, preko godinu dana snimana, sa nestrpljenjem iščekivana, „Ravna gora“ je premijerno prikazana u zimu 2013-14, na programu nacionalne televizije. I pre nego što je viđen i prvi kadar, velika medijska bura se digla, a zatim, nakon emitovanja, publika i kritika je bila oštro podeljena. Istovremeno podržavana i osporavana, hvaljena i napadana, serija „Ravna gora“ je, prema podacima o gledanosti, obezbedila sebi mesto u samom vrhu liste svih programa emitovanih na srpskim TV stanicama.

 

Director/ Writer: Radoš Bajić

Director of photography: Predrag Jočić

Editor: Stevan Marić

Production designer: Dragan Mićanović

Costume designer: Vesna Teodosić

Make-up artist: Dušica Vuksanović

Sound designer: Igor Perović

Sound recordist: Darko Glišić

Music: HIBOU

Uloge:

Nebojša Glogovac, Dragan Bjelogrlić, Mirko Babić, Lazar Ristovski, Radoslav Milenković, Milorad Mandić, Nenad Jezdić, Radko Polić, Petre Arsovski, Olga Odanović, Ljiljana Stjepanović, Jelena Mila, Marko Baćović, Slobodan Ninković, Nedeljko Bajić, Branislav Tomašević, Miloš Timotijević, Nenad Okanović, Aleksandar Filimonović, Stojan Đorđević, Nikola Ranđelović, Đorđe Živadinović, Nina Mrđa, Miloš Biković, and many others