Ustanička, 25/4, Beograd, Srbija


“Braća po babine linije” od 16. marta u bioskopima

Od autora najgledanijeg TV programa na našim prostorima, reditelja i scenariste Radoša Bajića, ovog proleća u bioskope, pod medijskim sponzorstvom “Večernjih novosti”, stiže film “Braća po babine linije”. Reč je o komediji naravi i mentaliteta, kojoj će u susret, kako se autori nadaju, krenuti milioni poštovalaca koje su meštani živopisnog sela Petlovac osvojili u kultnoj seriji “Selo gori, a baba se češlja”.

VEESTI 1

U atraktivnoj dramaturškoj postavci i montaži “Braća” nam dočaravaju sudar dva sveta. Tradicionalnog i narodskog, koji prkosi globalizaciji i od kojeg po svaku cenu želimo da pobegnemo, i onog uvezenog, savremenog, takozvanog modernog sveta opsene i lakih para, nametnutog kao novi kulturni i civilizacijski vrednosni reper i trend.

– Želja nam je da relaksiramo i nasmejemo gledaoce do suza, a istovremeno zauzmemo stav i pošaljemo im odgovornu društvenu poruku – kaže za “Novosti” Radoš Bajić.

Da bi u tome uspeo, autor “Babe” je svoje junake izmestio iz dobro poznatog seoskog ambijenta u nepoznate okolnosti i situacije. Dao im je nadu da mogu preko noći ostvariti snove, uz uslov – da se odreknu sami sebe. Čuvenim Petlovčanima Radašinu i Milašinu (Radoš Bajić i Milorad Mandić Manda), koje na početku filma zatičemo u “normalnom agregatnom stanju svađe bez ikakvog razloga”, jednog dana stiže identično pismo. Vođeni snom o lepšem životu, shodno instrukcijama koje su dobili u pismu, kreću iz Petlovca na put. Samo oni znaju kuda. Umesto da stignu do Beograda, gde ih čeka daleki rođak iz Australije, Radašin će zalutati s tajanstvenom plavušom (Jelena Gavrilović) u gorostasnim planinama u kojima riču medvedi. Milašin će, umesto da se pre Radašina domogne “blaga”, zaglaviti u selu Vranovo, na planini Sokolovica, s koje puca vidik na zonu bezbednosti, gde albanski dronovi svakodnevno izviđaju ono malo Srba koji su tu ostali. Tako njihovo putešestvije ka boljem sutra postaje put do beskraja.

U ovoj avanturi pridružiće im se i radoznali Petlovčani – Radojka (Ljiljana Stjepanović), Zlatana (Olga Odanović) i sin Dragan (Nenad Okanović). Igrom slučaja, vođeni različitim ciljevima, u nekom momentu na jednom mestu se okupljaju svi, ujedinjeni pred pitanjem: “Gde su braća po babine linije!?”

VESTI 2

Premijera filma održaće se 16. marta, u 20.30, u Sava centru. Posle svečane projekcije u Novom Sadu, zakazane sutradan u bioskopu “Arena Sinepleks”, premijere će biti održane u svim većim gradovima širom Srbije i regiona, gde će publika imati priliku da pozdravi glumce i autore projekta.